TÚŽITE PO DIEŤATKU, NO NEDARÍ SA VÁM? JE VÁŠ SEXUÁLNY APETÍT NA ÚROVNI MRAZU?
Knižná novinka od MUDr. Borisa Bajera, PhD. vám ukáže ako to zmeniť.
Hokkaido tekvica je typ tekvice, ktorý je obľúbený snáď u každého – či už ako polievka, príloha vo forme opekanej, alebo grilovanej tekvice na kocky, alebo kaše. Robia sa z nej úžasné nátierky.
Hokkaido tekvica je prirodzene nízkokalorická, kedže je z viac ako 90 percent tvorená z vody a na porciu 250 g má po polovicu menej kalórií v surovom stave, ako napríklad batát (90 kcal a 180 kcal), o polovicu menej sacharidov (20 a 40 gramov) a toľko isto bielkovín. Obsahuje takmer 5 g vlákniny na 100 g.
Je výborným zdrojom beta-karoténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ten je dôležitý napráklad pre zrak, ale pôsobí aj protektívne v pokožke pri vystavovaní sa slnečným UV lúčom. Beta-karotén je antioxidant a tekvica je plná aj iných antioxidantov, napríklad beta-krytoxantínu. Je dobrým zdrojom aj vitamínu C a vitamínu E, ktoré majú významnú úlohu v imunitnej odpovedi.
Keď sme pri vitamíne A, tak zrak ochraňujú aj iné látky, ktoré sú obsiahnuté v tekvici – luteín a zeaxantín.
Suma sumárum ide o chutnú potravinu, ktorá sa podáva v našich pokrmoch takmer nespracovaná, má množstvo živín (vitamíny, minerály, fytochemikálie a vláknina) a nízky kalorický obsah na 100 g a tým ju vieme zaradiť medzi nutrične (pozor nie kaloricky) denznú potravinu.
Je to teda superpotravina, ktorá by mala byť na tanieri u každého, kto ju môže jesť 🙂